Snörvlig och eländig återhämtar jag mig efter helgens Comic Con Gamex. STHLM e-sport var på plats i mässans E-sport Zone där vi visade spel och arrangerade turneringar. Det är så himla härligt att få ett tillfälle att träffa både stora och små gamers och berätta mer om vad e-sport är och vad vi som organisation gör. Extra fint är det när föräldrar och barn sätter sig tillsammans framför Guitar Hero eller League of Legends och spelar. Det utbytet tycker vi är särskilt viktigt när oinsatta föräldrar får en chans att förstå och prova själv. Vid ett tillfälle utbrast ett litet barn ”NEJ! PAPPA DOG!” så det ekade över hela montern. Sjukt charmigt!

Comic Con Gamex har under ledning av nya projektledaren Christian Kullman tagit en annan riktning än föregående år. Man har även flyttat från Kistamässan till Friends Arena, som jag upplevde som både trängre och kallare, tack vare att någon glömt dörrarna öppna och således kylde ner hela jävla arenan. Det är lagom roligt att rigga monter i 5 plusgrader. Scenerna (som egentligen var läktarsektioner med skynken runt) överröstade varandra konstant och byggnationerna runt området ledde till att det var svårt att hitta mat och parkering. Hade man väntat två veckor till Mall of Scandinavia öppnat hade möjligheterna förmodligen varit fler.

Comics & Artist’s Alley

Utöver att jobba långa dagar i montern fick jag en ledig dag då jag passade på att titta runt i andra montrar, handla grejer och kolla in scenaktiviteterna. Generellt har Comic Con Gamex skiftat fokus för att husera en större andel serier och mindre andel spel. Artist’s Alley har fått ett riktigt uppsving sedan förra året med en strategisk placering och stor bredd på konstnärer. Där införskaffade jag bland annat Anna Landins drömmiga himmelsäventyr Fathoms of the Sky, Jenny Hannulas charmiga sci-fifansin SPEJS, filmutgåvan av Kim W Anderssons Alena (som jag missat fram till nu?!) och Yvette Gustafssons självutlämnande memoarer med titeln I Hate London. Jag hann även med ett besök i SF-bokhandelns monter där jag och sambon införskaffade bl a Rat Queens (som jag skrattade högt och länge åt) och Ms Marvel (i vilken jag verkligen älskar den familjära och mänskliga porträtteringen av Kamalas muslimska familj, det var på tiden). Överlag är jag mycket nöjd med min serieloot, 10/10 would buy again.

comiccon2

Spel & E-sport

På spelfronten hann jag tyvärr inte testa så mycket, på grund av långa köer och tidsbrist. Jag hann testa Dark Souls 3 som allra hastigast, och jag tyckte mycket om augmented reality-brawlern BrARwl i KTHs monter – det framkallade känslor hos mig som annars bara dyker upp under festsessioner av Mario Kart. Största intrycket gjorde Guitar Hero Live på mig eftersom vi spelade det någon timme varje dag efter stängning i vår monter. Jag är ett stort fan av den nya kontrollen då gameplayet mer och mer efterliknar riktigt gitarrspel, men jag upplevde inte Bluetoothkopplingen som felfri. Det enda spelet som fick följa med hem var Starfox Adventures till GameCube, som jag velat spela ända sedan det kom ut men aldrig fått chansen. Jag älskar verkligen retrobutikerna på plats!

Att Comic Con Gamex krockade med både Dreamhack Cluj Napoca och Worlds-finalen i League of Legends var inget problem för e-sportfansen. Strafe visade hela Dreamhack i sin mysiga viewing party-hörna i E-sport Zone och en av scenerna dedikerades helt och hållet till Worlds under lördagen.

Scenaktiviteter, cosplay och annat

Sen fanns det självklart en stor mängd scenaktiviteter och paneler, men jag hann bara med ett fåtal. P3 Spels liveshow på lördagen var grymt välgjord och jag blir extra glad när speedrunning får större uppmärksamhet i svensk spelmedia. Även i STHLM e-sports monter fanns liknande aktiviteter: en mängd olika streamare spelade live från vår streaminghörna (en salig blandning av Pokémon TCG, Overwatch och Destiny) och Firesidepodden slog sina påsar ihop med Studio Nexus för att spekulera inför BlizzCon. VOD från det kan du se här, om du är ett Blizzardfan kan jag rekommendera det varmt.

Jag kan inte göra en writeup om Comic Con Gamex utan att nämna de enormt många, duktiga och ambitiösa cosplayarna på plats som tävlade i diverse kval och tävlingar. Det var främst genom cosplayarna som man kunde förnimma den enorma Fallout-hypen inför släppet av det fjärde (typ) spelet i serien.

Summa summarum

Comic Con Gamex satsar stenhårt på att bli något som liknar ett Comic Con snarare än ett Gamex, på både gott och ont, men jag tror att det är ett steg i rätt riktning. Det är också ett utmärkt tillfälle att träffa välbekanta nördar såväl som nya bekantskaper. Jag hade roligt och jag tror att det nya upplägget är i säkra händer med den nya projektledningen. Nu finns det en stadig grund att bygga vidare varumärket Comic Con på i Sverige.