2016 blir ett riktigt späckat spelår. Flera kickstarters har gjort succé och förra årets E3 bjöd på så många överraskningar att publiken inte riktigt visste vad de skulle ta sig till. Min favoritreaktion är när Sony utlyste remaken av Final Fantasy VII. Nedan listar jag fem spel som jag ser fram emot extra mycket i år.

Firewatch

PC/Mac/PS4, 9 februari

I detta äventyrsspel spelar du en eldvakt i en nationalpark där mystiska händelser måste undersökas och din enda livlina är en röst på andra sidan komradion. Den allra största anledningen till att Firewatch finns med på min lista är tack vare att utvecklarna Campo Santo anlitat illustratören Olly Moss som art director för det här spelet. Olly Moss är en otroligt formstark designer med stor kännedom kring tv-spel, och hans magiska hand har gett förhandstittarna på Firewatch en färgstark och sällsam personlighet.

No Man’s Sky

PC/PS4, juni

När vi börjar blicka mot sommarens releaser börjar salivkörtlarna producera dregel. Här beräknas nämligen multiplayerspelet No Man’s Sky släppas och det kan potentiellt bli årets höjdare. Några bidragande faktorer till min hype är den kulörta grafiken (som ofta fattas mig i sci-fisammanhang) och det drönande postrock-soundtracket. Spelarens uppgift är att utforska och överleva i rymden, till vilken Hello Games har skapat en motor som gör att spelet genom matematiska formler automatiskt genererar ett STORT antal (vi snackar ca 18 kvintiljoner) unika planeter med olika egenskaper och förutsättningar till liv. Detta är så häftigt och så långt bortom mitt förstånd och jag KAN INTE VÄNTA på att få börja upptäcka mitt eget lilla hörn av rymden.

Overwatch

PC/PS4/XBO, sommar

När Blizzard avtäckte sitt nya IP på Blizzcon 2014 var vi många som drog efter andan: det var första gången på ungefär 10 år som Blizzard valt att göra något nytt istället för en uppföljare. För er som missat detta spel är Overwatch ett kvickt objektbaserat FPS, där man i två lag om sex personer tävlar om att exempelvis eskortera en last eller ta kontroll över strategiska punkter på kartan. Denna superhjälteshooter har under hösten tagit sig igenom en betafas och uppskattas vara färdig någon gång i sommar. Spelet kommer kompletteras med animerade kortfilmer och tecknade serienoveller för oss som vill veta mer om världen Overwatch utspelar sig i. Här finns också potential för en framtida e-sport, så det är hög tid att börja studera kartor och öva på headshots.

Mass Effect: Andromeda

PC/PS4/XBO, vinter

Commander Shepards saga må vara över, men det finns fortfarande fler sagor att återberätta ur Mass Effects värld. Det fjärde spelet i Mass Effect-serien påbörjar en helt ny resa i en annan galax med en helt ny N7-soldat som vi inte fått veta särskilt mycket om ännu. Det kommer med andra ord vara ganska lätt att hoppa in i detta sci-fi-RPG utan några förkunskaper. Känner vi BioWare rätt så kommer vi få intensiva slag att utkämpa, en stor värld att utforska, ett färgstarkt karaktärsgalleri att älska och kanske lite snusk. Och kanske det viktigaste av allt: Mako är tillbaka.

Pokemon GO

iOS/Android, okänt

Ett av mina allra första spel var Pokémon Blue till Gameboy, och ända sedan dess har jag levt med sorgen och vetskapen om att jag aldrig kommer kunna bli en Pokémontränare. Förrän nu. I år firar Pokémon 20 år och trots det har vi fortfarande inte fått MMORPG:et vi önskat oss. Men någonting nästan lika coolt är under produktion. Ingress-skaparna Niantic Labs har slagit sina påsar ihop med Nintendo och planerar att släppa ett GPS-baserat Pokémonspel till mobilen. Föreställ dig att vilda Pokémon dyker upp i ditt kvarter och att du snabbt måste ta dig till rätt geografisk plats för att fånga dem. Pokémon GO kommer sudda ut gränsen mellan fantasi och verklighet, och stillasittande gamers får en riktigt bra anledning att ge sig ut i naturen. Jag är redo!