Det undgår väl knappast någon att det är internationella kvinnodagen idag. Det är en dag som är till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors diverse olika utsatta situationer över hela världen. Idag är en dag då vi uppmärksammar exempelvis förtryck, löneskillnader, sjukdomar och våld som drabbar alla sorters kvinnor. Det finns människor som är mycket bättre än jag på att skriva om de här sakerna, och som definitivt kommer göra det under veckan. Istället använder jag min plattform till att rikta strålkastaren mot ojämställdheten i spelvärlden och tio grymma kvinnor som bekämpar den dagligen genom ord eller handling.

Disclaimer: Jag har haft privilegiet att få lära känna några av kvinnorna på den här listan i verkligheten, men jag inspirerades av dem långt innan jag faktiskt träffade dem för första gången.

Åsa Roos (@devilkitten)

Spelutvecklare och bloggare

Åsa är en av de svenska tungviktarna när det kommer till både spelutveckling och genusdebatt. Beväpnad till tänderna med vetenskapliga studier ifrågasätter hon spelvärldens skadliga strukturer och beteenden, oavsett om det gäller rollspel med papper och penna eller digitala trippel-A-titlar. Att läsa hennes blogg med erfarenheter från nästan 20 år i spelbranschen väcker ilska. Att Åsa bär på denna medvetenhet på daglig basis gör det desto mer beundransvärt att hon tar varje debatt med ett outsinligt tålamod. Idag lever hon ut alla Garrus-fangirls högsta dröm: hon flyttade nyligen till Kanada för att arbeta på Bioware.

Stephanie Harvey (@missharvey)

E-sportproffs, spelutvecklare, grundare av Misscliks

Låt oss gå igenom Missharveys CV. Hon är fyrfaldig kvinnlig världsmästare i Counter-Strike och spelade senast under IEM Katowice för Counter Logic Gaming. Hon är speldesigner på Ubisoft Montreal där hon jobbat med bland annat Far Cry Primal. Hon är dessutom medgrundare av Youtube- och streamingnätverket Misscliks som lyfter kvinnliga förebilder inom gaming. Hur hon lyckats med allt detta är bortom mig. Helvete.

Laura Kate Dale (@laurakbuzz)

Speljournalist

Laura Kate är en viktig röst med många järn i elden. Hon startade sajten indiehaven.com, frilansar som spelskribent för åtskilliga publikationer och hörs allra oftast tillsammans med Jim Sterling och Gavin Dunne i Podquisition, men hon dyker upp i samt driver desto fler poddar om spel och spelkultur. Närmast hennes hjärta ligger representation i spel med stort fokus på kvinno-, trans- och HBTQ-frågor. I samma andetag som hon adresserar ganska tunga ämnen kan hon enkelt även locka till skratt med stora portioner satirisk humor.

Lilian Chen (@_lilchen)

E-sportveteran, grundare av Smash Sisters

Lilian, eller Milktea som hon kallas i Smash-sammanhang, har varit aktiv i den amerikanska Smash-scenen i flera år: under 00-talet som spelare och under 10-talet som supporter och debattör. På såväl TED-koferenser som i bloggposter berättar hon välformulerat om om hur hon bemöter sexism inom e-sport med empati, och hennes senaste projekt är nätverket Smash Sisters som arrangerar träffar över hela världen där kvinnliga Smash-spelare kan träffas och spela ihop.

Emily Krumlinde (@EmilyKrumlinde)

Streamer och e-sportproffs

Svenska QueenE började som StarCraftspelare och tog sig till IeSFs världsmästerskap för damer 2014. Sedan den bragden har hon kommenterat Hearthstone i ESPORTSM och flyttat till England för att satsa på streamingkarriären på heltid. QueenE är ett krutpaket med vinnarskalle som jobbat hårt i flera år med att ifrågasätta den uppmålade nidbilden av kvinnliga streamers och hatet som följer med den. Hennes envishet har gett resultat: QueenEs Twitchchatt är en av de goaste du kommer hitta.

Gita Jackson (@xoxogossipgita)

Speljournalist

För mig är Gita Jackson en ny men väldigt välkommen bekantskap. Hon är en frilansande journalist vars texter du hittar i bland annat Paste Magazine, Kotaku och Polygon. Oavsett om det gäller avbildningen av kolonialism i spel eller klädvalen i Life is Strange kan man alltid räkna med att hon levererar knivskarpa och fräscha analyser. Hon har blivit min ständiga följeslagare i öronen i podcasten Match 3, i vilken hon varje fredag pratar om spel och annan media ur ett kulturellt perspektiv tillsammans med Patrick Klepek och Sam Phillips.

Zoë Quinn (@UnburntWitch)

Spelutvecklare, grundare av Crash Override Network

Zoë, som förutom att ha adresserat mental hälsa i spelet Depression Quest, var en av de första personerna som hamnade i Gamergates sikte och har haft en väldigt tuff och omtumlande period sedan hösten 2014. Istället för att fly undan hatet vände hon sina erfarenheter till något konstruktivt och startade nätverket Crash Override Network. Nätverket tillhandahåller tips, guider och stöd till den som trakasseras och hotas på internet; något som fortfarande är väldigt vanligt för kvinnor som tar plats i spelvärlden.

Angelica Norgren (@FrokenNorgren)

Speljournalist

Angelica har gått från bloggare till att vara den svenska spelvärldens röst som hörs på bästa sändningstid i P3 Spel. Att se Angelica i arbete är riktigt häftigt: när inspelningen sätter igång går hon från dödlig människa till fullblodigt proffs i en handvändning. Med enorm omsorg sätter hon ihop välkomponerade radioprogram, e-sportpoddar och scenshower där representation och mångfald spelar roll och där berättandet gör spelkulturen tillgänglig för alla som lyssnar.

Madeleine Leander (@MaddeLisk)

E-sportveteran, kommentator

Enligt ett gammalt djungelordspråk sägs Maddelisken ha tio tigrars styrka. Hon må ha lagt proffsspelarkarriären åt sidan för tillfället, men Madeleine fortsätter ständigt synas i SVT Esports Starcraftsändningar som Sveriges absolut bästa e-sportkommentator. Ledsen grabbar, men hon slår de allra flesta svenskspråkiga casters på fingrarna med sin energi och expertis. Lägg därtill att hon krossat myten om den otränade spelaren, eftersom hon har vunnit VM i StarCraft 2 och SM i street workout.

Effie Karabuda (@effiekarabuda)

Speljournalist

Att vara 20 år gammal och redan ha blivit utsedd till årets spelskribent samt egenhändigt annexerat en hel sektion på Aftonbladet är beundransvärt. Effie har gjort sig ett namn genom att slakta spelvärldens allra heligaste kor på löpande band, och vid sidan av de tunga sågningarna engagerar hon sig i viktiga sociala spelprojekt med avsändare som Respect All, Compete och Röda Korsets Ungdomsförbund. Som en ångvält bereder hon nu ny mark för svensk spelbevakning. Det ska bli spännande att se vad hon gör med sin nya plattform.

Det finns självklart massor av ytterligare kvinnor som gör skillnad i spelvärlden, men jag kan av förklarliga skäl inte få med alla i en enda post. Det här är alltså bara några av alla kvinnor som jag inspireras av i dagsläget. Följ dem för att få din dagliga dos av härlig girl power!

Vilka kvinnor i spelvärlden vill du lyfta idag?