Jag har varit på ännu en brädspelsbrunch! Okej okej, den här spelsessionen utspelade sig på kvällstid över några öl, men jag gillar begreppet brädspelsbrunch så mycket att jag kommer överanvända det tills det tappat all mening.

Denna vecka gav vi oss på Kickstarter-succén Secret Hitler som drog in över en miljon crowdfundade dollar förra året. Spelet har ännu inte producerats för försäljning, men redan nu finns en gratis print-and-play-version ute som man själv kan pyssla ihop till ett färdigt brädspel. Det var precis vad min sambos vän hade gjort, så vi samlades i hans lägenhet för att testa våra politiska övertygelser.

sh1

Secret Hitler är ett bluff- och slutledningsspel där spelarna i det fördolda tilldelas politiska hemvister och därefter försöker driva igenom sin politiska agenda med ett antal verktyg. Fascisterna, som alltid är färre än liberalerna, har ett trumfkort på hand: en av dem är nämligen Hitler själv. Spelet kan vinnas på ett antal sätt av respektive sida. Liberalerna vinner genom att rösta igenom fem liberala motioner, eller genom att döda Hitler. Fascisterna vinner genom att driva igenom sex fascistiska motioner, eller genom att Hitler röstas fram till kansler. Det kan låta enkelt att samla en majoritet för sina motioner, men kruxet är att ingen, utom fascisterna, vet vilken politisk hemvist de övriga spelarna har eller vem som är Hitler. Kaos utbryter.

Det räcker inte med att ha ett poker face för att vinna, eftersom du i detta spel måste visa dina intentioner för att driva igenom din politik. Varje spelomgång inleds med att en president och en kansler nomineras och väljs via en öppen omröstning. Därefter tilldelas presidenten tre motioner och ska under tystnad välja två motioner som skickas vidare till kanslern, som i sin tur väljer vilken motion som går igenom. Efter denna fas är det fritt fram att diskutera, men även ljuga om, vilka motioner som varit i spel för att väcka misstankar mot oppositionen. Ju fler fascistiska motioner som går igenom, desto fler möjligheter får presidenten att hitta och eliminera meningsmotståndare. Ju större misstro mot medspelarna, desto svårare blir det att driva igenom motioner.

sh2

Spelet fungerar för 5-10 spelare, och vi fann efter en handfull omgångar att 7-8 spelare förmodligen är det optimala antalet. Jag fick aldrig spela som Hitler, men fann mig själv i stora trångmål både när jag blev felaktigt anklagad för att vara fascist och när jag försökte avleda mina medspelares uppmärksamhet från Hitlers identitet. Ingen trodde mig i min grava övertygelse att Hitler satt bredvid mig och lugnt röstade igenom liberala förslag. Det är otroligt balanserat mellan de politiska sidorna och den mänskliga faktorn används till sin fördel för att skapa ett intressant och dynamiskt spel: varje omgång kändes mindre förutsägbar än den andra. Det är dessutom löjligt roligt att hetsa och peka finger mot sina medspelare i snabba, intensiva omgångar, vilket jag tror kommer ge Secret Hitler ett långt liv i brädspelssammanhang. Nu längtar vi efter den tryckta versionen!