Hallå! Idag är det International Tabletop Day. Jag är så glad att jag under de senaste åren har introducerats till lite mer avancerade och skojiga brädspel utanför Alga-sfären. I vintras illustrerade sajten Spelkult hur dagstidningarna totalt fallerade när de försökte rekommendera årets sällskapsspel inför julen – hjulspåren med Monopol, Alfapet och Trivial Pursuit går alltför djupt i det svenska medvetandet. Det är verkligen bisarrt att mainstream-publiken går miste om helt fantastiska spel för att komfortzonen är alldeles för djupt inrotad.

Du som läser detta kanske blir nyfiken och frågar dig var du kan få tag på andra brädspel än Den Försvunna Diamanten. Science Fiction Bokhandeln, Dragon’s Lair och Alphaspel har breda sortiment både i sina fysiska butiker och via postorder, och de kan dessutom skryta med kunnig personal som kan ge bra rekommendationer.

För att bredda kännedomen har jag försökt ge de mindre kända brädspelen lite utrymme i min blogg, och vad passar bättre dagen till ära än att gå igenom några av de brädspel jag spelat på sistone?

ittd-1

Pandemic Legacy-kampanjen med tillhörande brunch fortsätter och vi har nu snart kommit halvvägs igenom de tolv uppdragen. Jag har spelat som en Medic under hela kampanjens gång och min främsta styrka är att jag kan bota smittade människor mycket mer effektivt än de övriga spelarna. Varje uppdrag introducerar dock fler och fler element som är en härlig blandning av morötter och piskor. Utan att spoila det hela allt för mycket kan jag säga att det blir riktigt utmanande, och spelarna måste lämna komfortzonen för att kunna hantera epidemierna ju längre tiden går. Det är riktigt tungt att erkänna förlust, men vi har varit illa tvungna ett par gånger vid det här laget. Kommer vi lyckas ta oss hela vägen in i mål?

ittd-2

Sambon hade haft ögonen på Warhammer Quest ett tag och nu är det äntligen i hans ägo. Det är ett kortspel strukturerat som ett linjärt äventyrsspel där 2-4 spelare tar sig igenom olika instanser och grottor fyllda av onda fiender. Spelarnas karaktärer samlar på sig nya vapen och förmågor som de sedan tar med sig in i nästa, lite svårare spelsession. Vi har tagit oss igenom två uppdrag på tu man hand, men det hade varit skoj att testa med fler spelare också!

Häromveckan köpte jag 7 Wonders Duel, en ny version av 7 Wonders som är särskilt anpassad för två spelare. Man har introducerat nya element som till exempel vetenskapsmarkörer, och man behöver tillämpa desto mer strategiskt tänkande när man drar nya kort. Jag är inte helt säker på om 7 Wonders Duel är optimalt balanserat eftersom en spelare snabbt kan skaffa sig stora fördelar och snöbolla därifrån, men jag och sambon kommer ge spelet några fler försök innan vi dömer ut det helt.

ittd-3

Utöver de sedvanliga vändorna av Cards Against Humanity på hemmafester har vi till slut även spelat en del rollspel med papper och penna. Just idag träffades vår rollspelsgrupp för andra gången och kämpade oss vidare i en kampanj baserad på Mage: The Ascension-världen. Här har jag iklätt mig rollen som Hedvig Ceder, en äldre kvinna som vurmar för det ockulta och andevärlden. När hennes magiska krafter vaknar till liv är det just andar och organiska ting som blir hennes specialitet. Jag har ytterst begränsade erfarenheter av den här sortens rollspel, och det är verkligen en utmaning för tankeknölarna att hitta på lösningar på de olika problemen som uppstår tack vare vår eminente spelledare.

För mig är brädspel är en utmärkt anledning att träffa vänner och bekanta, och halva nöjet är att få bjuda (eller bli bjuden) på god mat och dryck. Om du inte känner någon att spela med eller saknar ett bra spel kan du söka upp brädspelsträffar eller föreningar i ditt närområde. Här i Stockholm har Bishops Arms på Folkungagatan varje onsdag öppet för #spelbar, dit folk färdas för att spela i goda vänners lag.

Vad spelade ni på International Tabletop Day?