Ni som följer mig i sociala medier vet nog redan att jag har varit i Beijing en sväng. Jag reser dit lite titt som tätt eftersom min systers familj bor där, och för att det är en så fantastiskt speciell stad. Vid ett tillfälle jobbade jag faktiskt på en reklambyrå där i två månader. Tyvärr har uppdateringarna från resan varit sparsamma eftersom Kinas regering censurerar internettrafiken med järnhand. Efter nio dagar där uppskattar man verkligen vikten av nätneutralitet.

Vi hade den stora oturen att hamna mitt i flygkaoset på Arlanda när det var dags för avfärd. De stora förseningarna och den usla informationen från flygbolaget ledde till att vi fastnade i Köpenhamn och fick resa därifrån ett helt dygn senare. Vistelsen i Danmarks huvudstad blev dock mycket mer lyckad än förväntat, mer om det i ett senare inlägg!

Väl i Beijing möttes vi av den familjära lukten av kol. Staden har stora problem med luftföroreningar, men under just de här dagarna välsignades vi med några korta regn som följdes av blå himmel och sol. Att dessa renande skyfall i Beijing ofta sammanfaller med viktiga statsbesök (i det här fallet någon höjdare från Indien) kan man såklart spekulera vidare om. Vi tog det lugnt de första dagarna för att återhämta oss från jetlagen, för att sedan ge oss på lite intensivt turistande.

kinastad

För flera år sedan var shopping ofta den primära anledningen till att vi reste till Beijing med familjen. Silkesmarknaden, Pärlmarknaden och Yashow var intensiva turistpunkter där man kunde köpa främst kläder för sinnessjukt låga priser. Detta har förändrats på senare år då marknaderna renoverats, priserna höjts och mitt eget intresse för shopping helt enkelt dalat: det känns över huvud taget inte hållbart att handla enbart för handlandets skull. Något jag numera besöker i shoppingsyfte är den japanska klädkedjan Uniqlo som ännu inte öppnat i Sverige. De säljer underbara basplagg och snygga, nördiga t-shirtkollektioner och det mesta finns dessutom i min storlek. Sommargarderoben är nu fixad, och den dagen Uniqlo öppnar i Sverige kommer jag vara mycket nöjd och belåten.

Utanför Uniqlo höll man dessutom på att förbereda inför den kinesiska premiären av Warcraft-filmen (som jag ännu inte sett!). Att en västerländsk film har premiär i Kina innan den har premiär i USA måste ändå vara något av en sensation, då filmerna måste gå igenom en stor censurapparat innan de kan visas på kinesiska biografer. Hypen var stor oavsett: man hade placerat ut en enorm Doomhammer på trottoaren och i shoppingkomplexet The Village förbereddes en enorm scen och en popup-butik för allehanda Warcraft-aktiviteter. Tyvärr missade vi öppningen av det hela!

kinaturist

Eftersom min sambo inte sett turistattraktionerna som Beijing har att erbjuda så bestämde vi tidigt att vi skulle tackla lite mer kulturella sevärdheter under denna resa. Vi hann med ett kort besök på konstnärskvarteret 798 som är fyllt till bredden av gallerier, underliga butiker och små caféer. Vi ägnade en dag åt en lång promenad som startade vid mausoleet vid Himmelska fridens torg, fortsatte in i och igenom den Förbjudna staden och avslutades vid den vackra Houhai-sjön och dess kringliggande hutonger. Resans höjdpunkt var dock utflykten till den kinesiska muren. Vi bilade upp i bergen till en avsides liten by, från vilken man kunde klättra upp på en orörd del av muren. Det är svårt att beskriva känslan av att efter några timmars brant klättring äntligen stå uppe på ett av världens mest imponerande byggnadsverk och blicka ut över ett dramatiskt bergslandskap. Det var det jobbigaste och mäktigaste jag gjort i hela mitt liv.

kinamat

Efter utflykten firade vi vår strapats med god mat. Beijing är en fantastisk matstad. Den här gången hann vi knäppt äta någon kinesisk mat över huvud taget, eftersom vi har så många andra favoritrestauranger att återbesöka. Ölscenen i staden är på framfart och det finns flera häftiga mikrobryggerier med tillhörande restauranger att besöka. Great Leap Brewing har ett hamburgerhak och ett pizzahak som serverar fantastiska öler med karaktäristiskt kinesiska smaksättningar som szechuanpeppar, oolongte och kanel. Jing-A Brewing Co. satsar mer på säsongsöler som avnjuts bäst med en ost- och charkbricka. Vidare missar jag heller aldrig vårrullarna på vietnamesiska Nuage vid Houhai-sjön eller drinkarna på Sanlitun-baserade baren Hidden House som man hittar bakom en lönndörr som ser ut som en bokhylla.

Tyvärr drabbades vi av sjukdom på resans sista dag, och hemresan var ganska jobbig på grund av det. Men varje gång jag lämnar Beijing känner jag att det fortfarande finns så grymt mycket kvar att utforska. Därför kan jag nog med gott omdöme säga att jag och Beijing snart kommer återförenas igen.