Sommaren är här och jag har haft några lediga veckor då jag lyckats klämma några spel. Overwatch har, inte helt oväntat, dominerat. Låt oss fördjupa oss i månaden…

jun-bravely

Bravely Default: Flying Fairy (3DS)
Denna avkomma från Final Fantasy lyckas egentligen bara med att införliva alla fördomar och rädslor jag har kring JRPG-genren. Bravely Default berättar en enkel historia om en uråldrig tro på nedgång, en förtryckande stormakt och en brokig skara äventyrare som skall rädda världen. Berättandet bromsas dock konstant av det evinnerliga levelgrindandet. Trots att Silicon Studio försökt lindra lidandet med ett ekonomiskt stridssystem och möjligheten att ställa in svårighetsgrad undrar jag om det inte hade varit bättre att bara göra ett roligt spel från början.

jun-overwatch

Overwatch (PC/PS4/XONE)
När Blizzard gör spel gör de riktigt bra spel. Overwatch har varit en av mina mest hajpade upplevelser i år, och jag blev oerhört lättad när spelet faktiskt levde upp till alla mina förväntningar och lite till. Det breda karaktärsgalleriet möjliggör mängder av olika spelstilar, grafiken är ljuvlig och ljuddesignen så otroligt smart och pedagogiskt designad att min skicklighetsgrad får en rejäl skjuts tack vare ljudet av fotsteg och olika triggers. Det nysläppta Competitive mode adderar ytterligare en dimension till spelet: vi får nämligen se de bästa och de sämsta sidorna hos oss själva och hos våra lagkamrater…

jun-rom

Read Only Memories (PC/OSX/Linux, fler kommer!)
Det mest uttjatade argumentet i spelvärlden måste vara “om du vill ha mångfald och representation i spel så får du väl göra ett eget!” Matt Conn, grundare till HBTQ-konventet GaymerX, orkade inte längre vänta på att de stora drakarna skulle ta frågan om queer-representation på allvar, utan gjorde slag i saken själv. Resultatet blev peka-klicka-äventyret Read Only Memories, där jag i rollen som journalist får både välja mitt föredragna pronomen, bekanta mig med världens första AI som brottas med både singularitet och könsidentitet, samt undersöka omständigheterna bakom en väns mystiska försvinnande. Den cyberpunkiga världen låter manuset utforska diskriminering och utanförskap från nya vinklar, men jag är rädd för att endast de redan frälsta tar till sig av spelets viktiga budskap.