Denna text publicerades ursprungligen på STHLM e-sports webbsida, 5/4 2014.
Återpubliceras med anledning av att SVT idag utlyste att Heaton ska delta i Mästarnas mästare.

Det var min far som tog med mig till min allra första ishockeymatch. Han har aldrig tittat på e-sport, så vitt jag vet, men han är ett stort fan av Färjestad BK och vi jublade när Jörgen Jönsson för två år sedan blev utsedd till Mästarnas mästare.

I bilen mellan Stockholm och Värmland berättar jag för honom om ett upprop på Facebook. Ett upprop där nästan 26 000 människor i skrivande stund vill se en e-sportstjärna i SVTs produktion där Sveriges främsta sportelit möts i olika grenar för att avgöra vem av dem som är Mästarnas mästare.

”Risken är väl att det blir en blek, finnig tonåring som kommer in” muttrar pappa.

”Nej” invänder jag, ”e-sportfansen har redan valt sin mästare.”

RISKEN ÄR VÄL ATT DET BLIR EN
BLEK, FINNIG TONÅRING SOM KOMMER IN.

Emil ”HeatoN” Christensen är knappt 30 år och redan en levande legend. Han har vunnit otaliga Counter-Strike-turneringar med lagen SK Gaming och Ninjas in Pyjamas, och han är enligt många en pionjär för professionellt spelande.

Heatons resa började precis som min med ishockey, men efter en skada fick han upp ögonen för det välkända FPS-spelet. Och fysiken är inte ett problem. Att spela Counter-Strike på en professionell nivå är extremt krävande – höjdpunkterna i hans karriär visar på exceptionella reflexer och att han är en säker lagspelare. Som en bonus vittnar många fans dessutom om hans goda fysik. Counter-Strike-karriären är över sedan länge, men han är fortfarande engagerad i sitt lag och i e-sportscenen.

26 000 människor kan förmodligen tänka sig att slå på teven om Heaton deltar i programmet. Det är 3 000 fler gilla-markeringar än vad Heaton själv har på Facebook. Och antalet ökar konstant.

JAG FUNDERAR PÅ OM SVT ÄR BEREDDA ATT LYFTA
EN MINDRE ERKÄND SPORT PÅ SÖNDAGKVÄLLARNA.

”I år var det nån karatetjej med” berättar pappa. ”Det är ju kul att se vad hon har uträttat, fast man inte vet vem det är.” Theresia ”Thess” Larsson tog VM-guld i karate 1996, men har tills nu förmodligen gått svenska folket obemärkt förbi. För att informera tittarna ges varje deltagare en stund att visa upp sin höjdpunkter och berätta om sin karriär. SVT jobbar aktivt med att lyfta mindre uppmärksammade sporter och utövare i programmet, och jag funderar på om de även är beredda att lyfta en mindre erkänd sport på söndagkvällarna.

För jag vill ju att min pappa ska se varför e-sport är lika viktigt för mig som ishockey är för honom. Att e-sport kan innehålla samma spänning som en straffläggning i slutspel. Samma förtvivlan som en förlust mot Växjö. Samma eufori som ett guldfirande på Stora torget i Karlstad. Fansen och jag tror att Heaton är rätt man för jobbet.

Pappa tänker högt i bilen. ”Ja, de kanske behöver ett nytt grepp. Det börjar bli lite tjatigt nu.”