Äntligen har jag skrivit ihop den andra delen av minirecensioner av spelen jag spelade under augusti månad. Del ett hittar ni här. Som vanligt kan ni höra lite längre intryck i vår spelpodcast Speccat. Nu ska jag bara ge mig på septemberskörden också…

aug-reigns

Reigns (iOS/Android/PC)
Till vardags swipear vi åt vänster och höger på telefonen för att sålla fram potentiella livspartners. En liten fingersvepning kan vara skillnaden mellan ett förlorat tillfälle, ett engångsligg eller ett lyckligt slut. I Nerials mobilspel Reigns, där du spelar som regent i ett fiktivt land, blir dina swipes istället det som avgör ditt lands uppgång eller fall. Genom att ta ställning till olika förslag och reformer som presenteras för dig påverkar du landets befolkning, kyrka, armé och bank. Målet är att hålla dessa i någorlunda balans, då ett överskott eller underskott kommer leda till din oundvikliga död.

Reigns är det perfekta tidsfördrivet: efter bara två förslag har min tonåriga kung blivit martyr, och spelet börjar om då näste man i tronföljden tar vid. Han regerar i sin tur så länge att hans hörsel blir nedsatt vid ålderns höst, och jag vet inte längre vad det är jag svarar ja till. Perfekt för resor i kollektivtrafiken eller väntetid!

aug-overcooked

Overcooked (PC/PS4)
Overcooked är utan tvekan årets partyspel. En klassisk matlagningssimulator med en twist – ju fler kockar, desto mer kaos. En till fyra spelare skall sköta ett restaurangkök och skicka ut så många beställningar som möjligt på begränsad tid. Det ska hackas, stekas, kokas, friteras och läggas upp i rätt ordning. En liten foodtruck puttrar fram över kartan som döljer mängder av banor med galna utmaningar. Ju bättre teamet presterar, desto fler banor kan de låsa upp.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun och att kommunicera med dina medspelare, inte minst när en jordbävning splittrar köket i tu eller när vägen till spisen sjunker ner i kokande lava. Jag och min sambo har ömsom skrikit och ömsom skrattat så tårarna runnit åt alla dråpligheter som Ghost Town Games bjuder på. En omedelbar favorit!

aug-uncharted

Uncharted 4 (PS4)
Äventyraren Nathan Drake har stadgat sig med fru och hus, men det hindrar honom inte från att ge sig ut på en sista skattjakt vars utfall kan vara skillnaden mellan liv och död. I den sista iterationen av Uncharted följer han 1600-talets mäktigaste piratkaptener i deras fotspår, deras kamp för frihet och deras nedgång i girighet. Det är en storslagen resa i bildsköna miljöer, från Italiens finrum och Skottlands högländer till Madagaskars regnskogar. Men Naughty Dog tar också med oss på en emotionell resa. Genom att bli förlåten för sina misstag lär Nathan sig också att förlåta.

I tio års tid har Uncharted-teamet gjort sin läxa: varje spel är en förbättring av dess föregångare. Där trean saknade tempo har fyran skruvat upp det. Där treans strider var många, långrandiga och komplicerade har fyran gjort dem färre och smartare med ett stealthsystem som faktiskt fungerar. Där treans plattformande blev enformigt har fyran introducerat nya mekaniker. Fyran lyckas dessutom integrera nya karaktärer på ett trovärdigt sätt, även om jag är lite besviken över att bekanta ansikten som Chloe och Charlie inte fick återvända. Uncharted 4 är en fjäder i hatten och en magnifik avslutning på en underhållande serie. Frågan är om filmiska äventyrsspel kan bli bättre än såhär.