Denna helg varvar jag ner hemma hos mina föräldrar efter en händelserik vecka. I torsdags besökte vi Berwaldhallen för att se Underscore Productions fantasy- och scifikonsert Far And Away. Vi bjöds på ikoniska soundtrack från bland annat Star Wars, Aliens, Sagan om Ringen och The Witcher i klassisk tappning – fantastiskt!

kulturhuset

I fredags bjöd Sverok, Respect All, Compete och Inet in till ett e-sportseminarium på Kulturhuset i Stockholm. Jag och många andra kollegor från e-sportvärlden var på plats för att ta del av föreläsning, debatt och utbildning.

Dagen modererades av Claes Nyberg och invigningstalare var kulturminister Alice Bah Kuhnke. Alice bekände till vår stora förtjusning att även hon definierar sig som gamer, och hon underströk noga att spel är kultur och att e-sport är en sport. Hon vittnade själv om kvinnliga bekanta som lämnat spelvärlden på grund av det hårda klimatet och berömde Sverok för deras hårda arbete för att motverka det. I talet rymdes också några vagt formulerade löften om att gaming i större utsträckning skall hamna under kulturpolitikens paraply och att e-sportare lättare skall kunna organisera sig i Sverige. “Upp till bevis,” menar centerpartisten Rickard Nordin som också var på plats; “det har ju gått två år redan!”

Därpå följde en presentation av projektet Respect All, Compete och dess initiativtagare, Sverok och Inet. RAC jobbar för att främja inkludering i svensk e-sport, och har tillsammans med ett gäng aktörer tagit fram bland annat uppförandekoder för e-sportspelare och utbildningsmaterial för föräldrar. Det har varit otroligt viktigt att projektet lyckats samla de flesta av Sveriges stora e-sportaktörer i ett och samma initiativ för att enas om ett gemensamt tillvägagångssätt, och jag har själv haft privilegiet att få vara med i deras uppstartsarbete. Klimatet inom e-sporten är fortfarande stundtals extremt ovänligt mot marginaliserade grupper. Extra drabbande var det när Inet berättade om hur ett av deras butiksevent hotats av anonyma avsändare av den enkla anledningen att de hade kvinnliga Counter-Strikeproffs på plats.

kulturhuset3

Efter en kort paus hölls en diskussionspanel med Sam Schönbeck från Sverok, Christian Lord från Dreamhack och Rickard Nordin från Centerpartiet. Man resonerade kring e-sportens utmaningar idag, där huvudfokus låg på inkludering och möjligheten för unga att organisera sig. Många av motgångarna kan härledas till föräldrarnas oförstående för sina barns spelande, och politikernas okunskap kring vad e-sport är. När riksdagen debatterade spelfrågor förra året förstod flera av debattörerna inte ens skillnaden mellan e-sport och black jack-maskiner. När Rickard Nordin i dagarna lämnar in årets e-sportmotion till riksdagen behandlar den ungefär samma frågor som förra årets motion, och dessutom samma frågor som jag själv ställde i STHLM e-sports partienkät inför valet 2014: bland annat definitionen av e-sport, finansiering av gräsrotsinitiativ och visum för inresande e-sportspelare. Det har med andra ord inte hänt särskilt mycket på det politiska planet för att hjälpa e-sportens tillväxt: vår enda riktiga seger är att licensavgiften för att arrangera LAN tagits bort.

Eventet avslutades med tävling i Brawlhalla mellan fyra politiska ungdomsförbund, samt tilltugg och mingel. Jag tackar Sverok och Inet för ett väl arrangerat event, och jag önskar att fler liknande tillställningar anordnas i framtiden där även oinsatta deltar och utbildas i en av Sveriges största folkrörelser just nu.